miercuri, 27 iunie 2018

Ediția din 29 iunie: Poezia – Instrument privilegiat de filosofare? Friedrich Hölderlin și Martin Heidegger



Nu cu mult timp în urmă, pe data de 7 iunie, s-au împlinit 175 de ani de la moartea lui Friedrich Hölderlin, unul dintre cei mai importanți poeți ai Germaniei și omul pe care Norbert von Hellingrath l-a numit „cel mai german dintre germani”. Cu această ocazie vă propunem, ca temă de discuție a ediției Izvoarelor de filosofie de pe data de 29 iunie, o radiografiere a personalității poetului, însoțită de o dezbatere privitoare la rolul poeziei în filosofie și la ceea ce Martin Heidegger avea să numească, interpretând poemele lui Hölderlin, „gândire poetică”.

Deși o bună parte a filosofiei și culturii reflexive contemporane merge în direcția științei, Friedrich Hölderlin a rămas și astăzi o figură fascinantă pentru filosofi. Nu numai că toată creația sa a fost legată intim de filosofie încă din timpul vieții, fiind coleg de cameră și prieten foarte bun cu filosofii F.W.J Schelling și G.W.F. Hegel, dar s-a format cu timpul o întreagă tradiție de interpretare filosofică a poeziilor holderliniene. Theodor Adorno, Jacques Derrida, Michel Foucault și Alain Badiou sunt doar câteva nume de filosofi care se apleacă asupra creațiilor poetului german. Dintre toți aceștia însă, Martin Heidegger este cel care a avut ambiția cea mai mare: aceea de a schimba radical modul tradițional de gândire filosofică, punând în locul gândirii metafizice o gândire, mult mai subtilă și propice exprimării conceptelor filosofiei, anume gândirea poetică.

Este oare un astfel de proiect filosofic viabil? Pot gândi filosofii în mod poetic? Ce înseamnă „gândirea poetică” și care sunt instrumentele ei specifice? Care este, dincolo de termenii tehnici folosiți de Martin Heidegger, esența Poeziei?


Toate aceste întrebări constituie puncte de plecare în discuția pe care o vom purta vineri, 29 iunie, împreună  conf. univ. dr. Bogdan Mincă, titular al cursurilor de Fenomenologie, Hermeneutică și Fenomenologie germană de la Facultatea de Filosofie a Universității din București și unul dintre cei mai buni specialiști români pe gândirea heideggeriană.
Vă așteptăm și pe dvs. să vă alăturați discuției, ca de obicei, pe undele Radio România Cultural, începând cu ora 21.10.

Puteți asculta înregistrarea completă a emisiunii, dacă faceți click aici

Realizator: Cornel-Florin Moraru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu