luni, 8 iulie 2013

Ediția din 13 iulie 2013. Filosofie și erudiție. O evocare a gânditorului și cărturarului Aram Frenkian



Invitat: acad. Gheorghe Vlăduțescu

Ediția din această săpmână a întâlnirii noastre vă propune o evocarea a personalității lui Aram Frenkian (1898-1964), de la a cărui naștere s-au împlinit, recent, 115 ani.

Filosof și poliglot, Aram Frenkian „a fost, poate, cel mai de seamă clasicist din spațiul noastru de cultură, cuprinzând cam tot ce se putea cuprinde, de la Homer la Plotin.  Avea însă o predilecție aparte pentru timpul <auroral> și pentru acela <crepuscular>, zicând, de altfel, că filosofiile post-aristotelice l-au atras. Totuși, nu numai, dar care l-au cunoscut, știu câtă sfiiciune punea în mărturisirea impresionantei sale cunoașteri a culturii vechilor greci și nu numai. Mulțimea cunoștințelor, acea polymatheia, care îl irita, la vremea sa pe Heraclit, era însoțită, sever supravegheată mai curând, de înțelegere. Poate, scrierile sale se supun, fiecare, unei idei. Frenkian nu lasă informația liberă; mijloc, doar, era făcută să participe la o demonstrație” (Gheorghe Vlăduțescu).  

Invitat în studio este d-l acad. Gheorghe Vlăduțescu. Domnia sa ne propune, alături de pertinente evaluări filosofice, o serie de rememorari ale întâlnirilor personale, formative pe linie clasicistă, cu acest mare savant și enciclopedist pe care-l evocăm într-un portret radiofonic: Aram Frenkian. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu