joi, 29 august 2024

Ediția din 30 August: Discursul politic contemporan și filosofia

 Încă din Antichitate, discursul politic și cel filosofic s-au intersectat și, în mai multe situații, s-au întemeiat și influențat reciproc. Este suficient să ne gândim la viziunea politică a lui Platon, expusă în dialogul Republica, care a pus bazele unui proiect politic în care filosoful grec s-a implicat la Siracuza, respectiv la tratatul despre Politică a lui Aristotel, care se întemeiază pe constituțiile mai multor state ale vremii, pentru a extrage din acestea principiile filosofice. 

Relația dintre cele două discursuri nu este însă una simplă, iar istoria acestei relații este marcată de încercări eșuate și provocări constante. Tocmai de aceea, având în vedere contextul politic contemporan, marcat de campanii electorale polarizante și conflicte armate, merită să redeschidem discuția privitoare la felul de a fi al discursului politic actual și la modurile în care ne putem raporta critic la principalele teme de dezbatere politică ale momentului.

Pentru această dezbatere, îl vom avea ca invitat la Izvoare de Filosofie pe Arthur Suciu, filosof, eseist și lector al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. Cu o formație interdisciplinară, invitatul nostru are studii de filosofie și științele comunicării și a activat în domeniul jurnalismului, comunicării politice și literaturii. 

Prilejul discuției noastre este apariția de curând, sub egida editurii Litera a volumului Simulacru și război. Discursul politic în postistorie, lucrare semnată de invitatul nostru din această săptămână, prin care se propune o atât de necesară analiză filosofică critică a discursului politic actual, prin raportare la discursurile politice ale secolului al XX-lea.

Vă invităm să vă alăturați și dvs. acestei dezbateri, ca de obicei, vineri, începând cu orele 21.10 pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro

 

Realizator: Cornel-Florin Moraru