joi, 20 octombrie 2022

Ediția din 21 Octombrie: Între mit și gândire rațională. Despre interpretările filosofice ale mitologiei

 

Deși omul contemporan trăiește preponderent într-o lume dominată de știință și de gândirea rațională, fascinația mitologiei încă se face simțită puternic, atât în mentalul colectiv, cât și în studiile din diversele științe socio-umane. Este suficient să ne gândim la cercetările lui Mircea Eliade, la interpretările lui Sigmund Freud și Carl Gustav Jung asupra miturilor culturii greco-romane sau la raportarea intimă și critică a unor filosofic, cum ar fi Friedrich Nietzsche la miturile fondatoare ale culturii europene. 

În zona filosofiei, problema raportului dintre mit și gândirea rațională a fost tematizată, încă din vremuri presocratice, în fragmentele unor gânditori cum ar fi Heraclit, Parmenide sau Pitagora. Mai mult decât atât, în epoca clasică a filosofiei grecești, Platon integrează mituri în propriile sale scrieri, creând o simbioză între gândirea mitologică și cea rațional-filosofică. 

Dată fiind această perpetuă fascinație pe care mitul ne-o suscită, pentru ediția din 21 octombrie a Izvoarelor de Filosofie, vă propunem o discuție despre valențele filosofice ale mitologiei, precum și despre posibilitățile pe care instrumentele de lucru actuale din filosofie ni le oferă în înțelegerea și interpretarea miturilor. Ce relevanță are mitul pentru omul contemporan? Cum putem defini raportul dintre mit și rațiune în coordonatele filosofiei contemporane? Cum ne poate ajuta filosofia să înțelegem mai bine mitologia greco-romană și cea românească deopotrivă? 

Acestea sunt câteva dintre întrebările la care vom încerca să răspundem alături de Maria Amarinei, doctorandă a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București specializată în domeniile hermeneuticii filosofice și a filosofiei mitologiei.

Vă invităm să vă alăturați și dvs. acestei dezbateri, ca de obicei, vineri, începând cu orele 21.10 pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro .

 

Realizator: Cornel-Florin Moraru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu