joi, 6 octombrie 2022

Ediția din 7 Octombrie: Incursiuni în estetica modernă. Problema gustului estetic


Fiind unul dintre conceptele fundamentale ale esteticii moderne, ideea de gust a creat, în secolul al XVIII-lea, una dintre cele mai extinse și incitante dezbateri filosofice din istorie, care a cuprins toate marile culturi filosofice – cea britanică, cea franceză și cea germană. Definit ca facultate a sufletului omenesc care este implicată în receptarea artei, gustul a fost încă de la primele tematizări filosofice moderne, un concept problematic. Pe de o parte, el este înnăscut, pe de alta el se educă. Pe de o parte, gustul este subiectiv, pe de alta, putem vorbi despre o „măsură” sau „standard” al bunului gust. Pe de o parte, el ține de afectivitatea umană, pe de alta, el are un rol în cunoașterea estetică. 

Tocmai de aceea, pentru acestă săptămână vă propunem o dezbatere care, pe de o parte, redeschide aporiile moderne privitoare la conceptul de gust și, pe de alta, se chestionează privitor la relevanța acestui concept pentru gândirea estetică actuală. Ce este gustul și cum poate fi el definit filosofic? Cum putem vorbi despre o „măsură” a gustului? Ce relevanță mai are conceptul de gust pentru filosofia contemporană?

Acestea sunt întrebările de la care vom porni discuția din această săptămână alături de invitatul nostru, Ștefan Maftei, doctor în filosofie și cadru didactic al Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universității „Babeș-Boyai” din Cluj-Napoca, unde susține, printre altele, cursurile de Propedeutică filosofică, Filosofia culturii și Retorică.


Prilejul acestei dezbateri este apariția de curând, la editura Eikon, în traducerea invitatului nostru, a volumului „Despre măsura gustului și alte eseuri”, semnat de marele filosof empirist David Hume. Conținând texte fundamentale pentru estetica modernă, acest volum prezintă prima traducere în limba română a eseurilor filosofice semnate de David Hume și este o apariție notabilă pentru cultura reflexivă română.

Vă invităm să vă alăturați și dvs. acestei dezbateri, ca de obicei, vineri, începând cu orele 21.10 pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro .

 

Realizator: Cornel-Florin Moraru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu