joi, 3 octombrie 2019

[Podcast] Ediția din 4 Octombrie: Problema libertății în epoca Big Data. Considerații etice asupra ratingului de încredere socială



Ideea de „libertate” este o idee perenă a filosofiei, care a captivat mințile multor filosofi și oameni politici încă de la primele reflecții filosofice ale Antichității.  În numele acesteia s-au scris sute de tratate, s-au conceput legi și s-au dus războaie. Dar poate că nici o altă epocă a istoriei universale nu ridică atâtea probleme privitoare la ideea de libertate cum ridică epoca noastră, o epocă în care algoritmii inteligenți și marile baze de date informatice ne pun în fața unor provocări etice fără precedent în istoria omenirii.
Discuția despre sensul și limitele legitime ale sferei a libertății individuale a devenit însă una foarte acută în mediile filosofice, mai ales în ultimii ani, după anunțarea de către statul chinez a implementării complete, până în anul 2020, așa-numitului „rating de încredere socială” – un ansamblu sisteme de monitorizare informatică a comportamentului social al individului, menit să restrângă anumite drepturi celor al căror istoric social este discutabil.

            Până unde pot merge statele în restrângerea drepturilor individuale ale cetățenilor? Care sunt problemele filosofice și etice ale unui „sistem de încredere socială”, ce își propune monitorizarea și contabilizarea tuturor abaterilor – fie ele și minore – de la conduita presupusă „corectă” de către guvern? Ce impact ar putea avea un astfel de sistem asupra modului în care ne raportăm la semenii noștri și la societate în genere?

            De la aceste întrebări va porni dezabaterea noastră de vineri seara, care-l va avea ca invitat în studioul Radio România Cultural pe Laurențiu Gheorghe, doctor în filosofie, lector al Facultății de filosofie din cadrul Universității din București și specialist în filosofie moral-politică. Vă așteptăm și pe dvs. să vă alăturați discuției, ca de obicei, începând cu ora 21.10, pe undele Radio România Cultural și online pe www.radioromaniacultural.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu