luni, 30 martie 2015

Ediția din 28 martie 2015 Infernul este Celălalt? Perspective filosofice și etice asupra barbariei contemporane

Trăim cu toții într-o lume în care valorile fundamentale pe care s-au edificat istoric cultura şi umanismul european, curajul, dreptatea, înţelepciunea, cumpătarea, smerenia, mila, iertarea, pacea, bunătatea, stăpânirea de sine etc., în fond atributele morale ale umanităţii generice, sunt pervertite de lumea contemporană a hipermodernităţii în care consumul a devenit ideal de viaţă, iar eticul s-a metamorfozat în pecuniar.
Cultivarea exacerbată a ego-ului cu strategiile sale de marketing (care transformă totul în marfă, inclusiv modurile tradiţionale de viaţă a omului) şi a ideologiei claselor de lux, cu politicile corporatiste şi a retoricii politicienilor care mimează, prin spectacole de televiziune, că lucrează în interes public etc. a repus în discuție cunoscuta temă tradițională, de sorginte greacă și latină, a valorile intelectuale și etice care fac diferența dintre „omul civilizat” și „omul barbar”.
Dacă în istoria mentalității europene, „omul civilizat” s-a perceput pe sine prin crearea unei alterităţi negative, „barbarul”, creat de oglinda deformată a cadrelor morale negative în care este perceput Celălalt, astăzi, pare-se, „barbarul” actual şi-a pierdut conştiinţa critică şi reflexia independentă sub presiunea „civilizaţiei de consum” şi doreşte, din răsputeri, să devină altcineva.
Cum putem pune în evidență mecanismele psihologice și culturale prin intermediul cărora binomul „civilizație” vs. „barbarie” se perpetuează în istorie de la vechii greci încoace?  Care sunt fațele istorice ale „barbariei”? Cum ne explicăm prezența „barbariei” în chiar inima civilizaţiei noastre post-moderne? Și, în fond, cine sunt „barbarii” actuali și cum îi recunoaștem în practicile cotidiene de viață?
Sunt întrebări la care vă invit și pe dvs. să răspundeți în întâlnirea din această săptămână. Invitat în studio este d-l George Cosmin Colang, dr. în filozofie, un intelectual tânăr cu o pregătire interdisciplinară, drept și științe administrative, psihologie și filozofie, care a întreprins cu pasiune cercetări temeinice, istorice și sistematice, asupra binomului „barbar-civilizat” și a fațetelor multiple ale „barbariei contemporane”.


Invitat: dr. George Cosmin Colang 


Inregistrarea audio a dezbaterii o gasiti pe pagina Radio Romania Cultural la adresa:  
http://main.radioromaniacultural.ro/planeta_radio_izvoare_de_filosofie_luna_martie_2015-28970

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu