luni, 30 martie 2015

Ediția din 6 dec. 2014 Etica cercetării şi dreptul de proprietatea intelectuală. Explorări filosofice actuale


Invitat: prof. univ. dr. Constantin Stoenescu

Rapiditatea cu care se produc schimbări în stilul actual de viață afectează și zone de activitate care, în mod tradițional, păreau izolate de zarva cotidiană a interacțiunilor competitive dintre noi. Exemplul cel mai frapant îl constituie competiția acerbă pe care o reperăm atât în interiorul cât și în exteriorul comunităților științifice actuale, interesate în a dobândi întâietate și exclusivitate în materie de validare publică a rezultatelor cercetării.
Imaginea tradițională conformă căreia oamenii de știință, izolaţi în „turnul de fildeş”, sunt imuni la influenţe externe și acționează imparţial pentru descoperirea adevărului este amplu contrazisă de realitatea de facto a contextului competițional în care au loc atât descoperirile științifice semnificative, cât și modul în care acestea sunt comunicate în spațiul public. 
Ei bine, ediția din această săptămână a întâlnirii noastre pe calea undelor vă propune o călătorie exploratorie în universul real de viață din cuprinderea căruia face parte și activitatea de cercetare științifică de pretutindeni.
În ce sens mai putem vorbi despre adevăruri științifice imparțiale și obiective, în condițiile în care fiecare cercetător tinde, pare-se, să-și maximizeze propriile merite și, deopotrivă, să-și susțină că are drepturile de proprietatea intelectuală asupra adevărului? Cum se corelează aspectele științifice cu aspectele juridice și morale ale cercetării? În fond, există o etică a cercetării diferită de etica descoperirii adevărului?
Vă invit, ca de obicei, la dialog prin intermediul cunoscutelor telefoanelor ale RRC.
Suntem onorați de prezența în studio a d-lui Constantin Stoenescu, prof. univ. dr. la Facultatea de filozofie a Universității din București, un specialist de marcă internațională în epistemologia managementului cunoașterii.

Inregistrarea audio a dezbaterii o gasiti pe pagina Radio Romania Cultural la adresa:  

http://main.radioromaniacultural.ro/planeta_radio_izvoare_de_filosofie_luna_decembrie_2014-24364

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu