miercuri, 6 ianuarie 2021

Ediția din 8 ianuarie: Proza lumii și gândirea umană. Reflecții asupra relației dintre literatură și filosofie


Lecția de bază a gândirii lui Socrate este aceea că înțelepciunea constă în „a știi că nu știi nimic”. Citindu-l pe Moliere, realizăm că toată viața am făcut proză fără să știm. Aducând laolaltă aceste două gânduri, ne dăm seama că existența noastră are pe fundal o țesătură de proză și filosofie de care cel mai adesea nu suntem conștienți. Asupra acestei relații ciudate dintre filosofie, literatură și existența umană ne-am propus să reflectăm vineri, pe data de 8 ianuarie, cu ocazia primei ediții a Izvoarelor de filosofie din acest an.

Încă din Antichitatea grecească, filosofia a avut o paradoxală relație cu proza și cu literatura în genere. Deși a aspirat dintotdeauna la un tip de cunoaștere științific, ea a îmbrăcat o formă literară ori de câte ori a dorit să își răspândească mesajul în rândul publicului. Este suficient să ne gândim la exemplul dialogurilor platonice, unde găsim o armonizare perfectă a literaturii cu gândirea abstractă, pentru a confirma această bănuială.  Dar care este, mai exact, legătura ascunsă dintre filosofie și literatură? Este textul filosofic tot un text literar sau ceva radical diferit? Ce le diferențiază pe cele două și ce anume le aduce laolaltă?

Acestea sunt întrebările de la care vom începe discuția de vineri seara cu invitatul nostru, Horia Vicențiu Pătrașcu doctor în filosofie și eseist, autor al mai multor lucrări de filozofie și lector al Departamentului de Științe Socio-Umane din cadrul Universității Politehnice din București.


Prilejul acestei discuții este apariția de curând, la editura Eikon, a volumului intitulat Ieşirea din indiviziune. Povestiri filosofico-fantastice, volum semnat de invitatul nostru. Este vorba despre o colecție de nuvele care-și propune explorarea în formă literară a uimirilor de sorginte filosofice pe care le-am putea găsi in inima cotidianului la o privire mai atentă. 

Vă așteptăm și pe dvs. să vă alăturați dezbaterii noastre, ca de obicei, vineri, pe data de 8 ianuarie, începând cu ora 21.10, pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro 

Realizator: Cornel-Florin Moraru 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu