miercuri, 30 septembrie 2020

Ediția din 2 octombrie: Inteligența, dincolo de dimensiunea umană. Perspective filosofice asupra inteligenței artificiale

 


Încă din Antichitate, filosofii au încercat să înțeleagă modul în care omul gândește și învață, prin apel la instrumentele obișnuite ale intelectului uman și ale analizei reflexive. Tocmai de aceea, în mod tradițional, ne-am obișnuit să atribuim aceste procese complexe doar inteligenței umane sau, într-un sens mai larg, unora dintre vietățile cu care împărțim această planetă. În ultimii ani însă, odată cu dezvoltarea inteligenței artificiale, din ce în ce mai multe astfel de procese ajung să fie făcute mai bine și mai rapid de algoritmii informatici care rulează în fundalul calculatoarelor noastre, provocând astfel o schimbare de paradigmă a modului în care ne raportăm la umanitate.

Sunt algoritmii de inteligență artificială doar o imitație a inteligenței umane sau un cu totul alt tip de inteligență? Cum este posibil ca un algoritm să vadă și să învețe? Este procesul de învățare nesupervizată unul conștient?

 Acestea sunt întrebările de la care vom porni discuția noastră din această săptămână, alături de Marius Leordeanu, doctor în robotică și știința calculatoarelor la Carnegie Mellon University din Statele Unite ale Americii, cercetător al Institutului de Matematică al Academiei Române și conferențiar al Universității Politehnice din București, unul dintre cei mai activi cercetători români în domeniile de avangardă ale inteligenței artificiale și vederii computaționale.


Prilejul aceste discuții este apariția, de curând, la prestigioasa editură internațională Springer, a cărții Unsupervised Learning in Space and Time, semnată de invitatul nostru – o carte în care sunt explicate mai multe dintre descoperirile de ultimă ora din domeniul inteligenței artificiale. Pentru mai multe detalii, puteți vizita site-ul personal al lui Marius Leordeanu

Vă invităm să vă alăturați și dvs. acestei discuții, vineri, pe data de 2 octombrie, începând cu orele 21.10 pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro . 

Realizator: Cornel-Florin Moraru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu