joi, 7 mai 2020

Ediția din 8 mai - Abecedarul gândirii grecești antice: Limbajul filosofico-medical al Antichității (partea a 2-a)




Pentru ediția din această săptămână a Izvoarelor de filosofie reluăm seria de emisiuni intitulată Abecedarului gândirii grecești cu a doua parte a ediției speciale dedicate limbajului filosofico-medical grecesc.
Cum am început să arătăm și cu două săptămâni în urmă, încă din perioada clasică a filosofiei grecești, filosofia a fost văzută în strânsă legătură cu medicina, fiind percepută ca o „medicină pentru suflet”.  Acest lucru se vede cu claritate cei mai celebri gânditori ai epocii clasice a filosofiei grecești, Platon și Aristotel, care fac numeroase paralele între medicină și filosofie, precum și împrumuturi de termeni medicali în domeniul gândirii lor metafizice sau estetice. Cele 50 de minute de emisie vor constitui un periplu printre acești termeni medicali antici, pentru a vedea ce ne pot spune ei astăzi și pentru a găsi originile etimologice ale unor cuvinte foarte vehiculate azi, atât în domeniul filosofiei, cât și în cel al medicinei.
Vom fi ghidați în călătoria noastră prin cultura antică de colaboratorul constant al Izvoarelor de filosofie, dr. Theodor Georgescu, filolog clasicist, conferențiar al Departamentului de filologie clasică și neogreacă din cadrul Facultății de limbi și literaturi străine a Universității din București și coautor –  alături de Simona Georgescu și Constantin Georgescu - al primului dicționar grec-român din cultura noastră, un proiect editorial în curs de publicare ce cuprinde nu mai puțin de 12 volume (din care patru sunt deja apărute) și 2400 de pagini.

Vă invităm să vă alăturați și dvs. acestei călătorii peste două milenii și jumătate de istorie a gândirii pe care ne-o propunem, vineri, pe data de 8 mai, începând cu orele 21.10 pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu