miercuri, 27 noiembrie 2019

[Podcast] Ediția din 29 Noiembrie - Pe umerii giganților. Știință și filosofie în Modernitatea timpurie




       În anul 1675, într-o scrisoare către Robert Hooke, Isaac Newton mărturisea că, dacă se întâmplase să vadă mai departe decât alți gânditori dinaintea sa, era din cauza faptului că a stat pe umerii unor giganți. Folosind această expresie însă, marele fizician se raportează la un sentiment ce a caracterizat toate secolele care leagă Evul Mediu târziu de Modernitatea timpurie și care se găsește ilustrat în miniaturile de pe manuscrisele medievale, unde imaginea piticului ce stă pe umerii unui gigant este recurentă.
Ideea unei cunoașteri cumulative și a unui progres al cunoașterii a însuflețit gândirea multor filosofi și oameni de știință occidentali, formând ceea ce astăzi numim știința și filosofia modernă, însă cristalizarea acestor idei s-a făcut în timp și pornind de la niște credințe cât se poate de contradictorii pentru mintea omului contemporan. În creuzetul de idei al Modernității timpurii stăteau laolaltă filosofia și magia, fizica și alchimia, rațiunea și superstiția. Cum arăta filosoful și omul de știință al Modernității timpurii? Cum vedea el lumea? Cum se raporta el la tradiția din spatele său?
De la aceste întrebări va porni discuția noastră radiofonică de vineri seara, alături de invitata noastră din această săptămână, Dana Jalobeanu, doctor în filosofie, conferențiar al Facultății de filosofie din cadrul Universității din București, director de programe al centrului de cercetare Fundamentele Modernității Europene, director al secției umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București și membru al Centrului de logica, istoria și filosofia științei, din cadrul Facultății de filosofie a Universității din București. Cu stagii de specializare post-universitară la Oxford University, Warburg Institute, Princeton University și Max Planck Institute For The History Of Science, invitata noastră de vineri este, la ora actuală, unul dintre cei mai buni specialiști în istoria și filosofia științei din perioada Modernității timpurii din cultura noastră.
Vă așteptăm și pe dvs. să vă alăturați dezbaterii noastre, ca de obicei, vineri, 29 noiembrie, începând cu ora 21.10, pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro .



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu