miercuri, 13 noiembrie 2019

[Podcast] Ediția din 15 noiembrie - Mai putem gândi azi fără Kant?


Ce poate fi mai banal și de la sine înțeles pentru noi decât gândirea? Fiecare om gândește, motiv pentru care gândirea a fost adesea văzută ca fiind “natura umană” însăși. Ea ne însoțește în fiecare clipă în care suntem conștienți, ne ajută să deliberăm, să luăm decizii și să emitem judecăți de valoare asupra diverselor obiecte ale lumii noastre.
La o privire mai atentă însă, mecanismele gândirii nu sunt niciodată atât de simple și ușor de înțeles pe cât ne-am dori noi, iar filosofia s-a luptat dintotdeauna să pună în lumină aporiile ridicate de încercarea de a înțelege cum funcționează mintea noastră, care sunt limitele rațiunii umane și ce anume putem cunoaște cu ajutorul acesteia. Acestea sunt, de altfel, și problemele principale ale gândirii kantiene, o gândire care a constituit un punct de cotitură în cultura occidentală și a produs o adevărată “revoluție copernicană” în filosofie, prin punerea mecanismelor interne conștiinței ce fac posibilă gîndirea umană în centrul atenției filosofilor.
Acum însă, la aproape două secole și jumătate de la prima ediție a Criticii rațiunii pure, într-o perioadă în care gândirea filosofică pare să fi intrat în impas, în epoca fake-news-urilor și a post-adevărului, nevoia de a ne întoarce la Kant este resimțită mai stringent decât oricând. Ce valoare mai au considerațiile kantiene în lumea zilelor noastre? Ce a rămas “în picioare” din sistemul filosofic kantian? Mai putem gândi, astăzi, fără Kant?
La toate aceste întrebări ne propunem să răspunem alături de invitatul nostru de vineri seară din studioul Radio România Cultural, Dragoș Grusea, doctorand al Facultății de filosofie din cadrul Universității din București și al Facultăţii de Filosofie a Universității Eberhard-Karls din Tübingen, cu două cercetări doctorale despre gândirea kantiană și autor al cărții Timpul abcronic. Încercare asupra temporalităţii transcendentale pornind de la Faust-ul lui Goethe, volum în curs de publicare la editura Cartea Românească.
Vă așteptăm și pe dvs. să vă alăturați dezbaterii noastre, ca de obicei, vineri, 15 noiembrie, începând cu orele 21.10, pe undele Radio România Cultural și online pe www.radioromaniacultural.ro .



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu