marți, 28 mai 2013

Ediția din 1 iunie. Arta ingenuă. Universul copilăriei în cercetări filosofico-pedagogice românești


 prof. dr. Maria Cosmina Dragomir 
prof. dr. Mădălina Gheorghe Tănase














prof. dr. Adriana Brăileanu 


În cultura reflexivă românească se produce, chiar sub ochii noștri, unul dintre cele mai insolite fenomene intelectuale, generat de faptul că practicile artistice sunt continuu examinate de cercetări teoretico-filosofice profesionalizate și inițiate, paradoxal, de către artiștii înșiși. Căci, de curând, o serie de practicieni ai artei au dobândit, pe lângă techne-ul creației, suprinzătoare competențe teoretice și hermeneutice pe măsură ce și-au susținut doctorate în diverse domenii umaniste, inclusiv în filozofie, fapt care a produs o nouă alianță între artă și filosofia artei.
Ediția din această săptămână va ilustra acest fenomen insolit de naștere a unui nou tip de artist, artistul-teoretician, aducând în prim plan datele si rezultatele unor investigații filosofico-pedagogice întreprinse asupra „artei infantile”, de către un grup informal de cercetare, din compunerea căruia fac parte Maria Cosmina Dragomir, dr. în arte vizuale, Adriana Brăileanu, dr. în filozofie și Mădălina Gheorghe Tănase, dr. în filozofie.
Este arta copiilor o formă de artă autentică și încadrabilă conceptului, „operă de artă”? 
Iată întrebarea fundamentală la care va încerca să răspundă această emisiune, pe care o dedicam Zilei Internaționale a Copilului.

Un comentariu:

  1. unde ati gasit ,,fotomodelele,, acestea dl Aslam?O teorie posfreudiana sustine ideea ca oamenii mai putin aratosi ,invata carte in disperare pentu asi compensa lipsa de frumusete care-i macina sufleteste..Ar fi o ideea realizarea unei emisiuni despre Frumusete si Filosofie sau ,,Miss Filosofia,,.Facultate de Filosofie e plina de ciudati,,de fete pistruiate si ,,geniale,, de baieti pletosi care se cred Budda sau Dalai Lama si tot felul de mediocri triumfalisti care nu isi mai gasesc identitatea.Exista oare si frumosi cu inclinatii culturale?sau Filosofia este destinata strambilor..... ca mine.

    RăspundețiȘtergere