joi, 8 iunie 2023

Ediția din 9 iunie: Operele pedagogice ale lui Paul Klee, pentru prima oară în limba română


Săptămâna aceasta, la Izvoare de filosofie, vă invităm să participați la o dezbatere în jurul unuia dintre cele mai importante evenimente editoriale ale anului 2023 din domeniul filosofiei artelor vizuale până la această dată: joia viitoare, pe data de 15 iunie, Editura Universității Naționale de Arte din București va lansa prima traducere în limba română a volumului „Gândirea Plastică”, semnat de marele pictor german Paul Klee, la librăria Cărturești Carusel. Cu această ocazie, redeschidem discuția despre raportul dintre gândirea artistică și gândirea teoretică, pentru a înțelege mai bine arta modernă și procesul creativ din spatele ei. 

Nu de puține ori, în istoria filosofiei, s-a vorbit despre o distincție și o separație între cunoașterea teoretică,


specifică științelor, care se folosește de concepte pentru a construi o imagine mentală a realității, și cea intuitivă, specifică artelor, care renunță la concepte, în încercarea de a surprinde, prin contemplație, esența lucrurilor însele. Tocmai de aceea, înțelegerea actului artistic în toată profunzimea sa a fost una dintre cele mai mari provocări pentru toate sistemele de gândire filosofică, de la Platon la Hegel, și a rămas, în continuare, una dintre pietrele de încercare ale oricărei gândiri care își propune să înțeleagă, cu ajutorul conceptelor, intuiția artistică.

Vorbind despre o „gândire plastică”, Paul Klee încearcă tocmai să depășească această dihotomie și să definească o gândire care nu se desprinde de intuiție sau, în termeni echivalenți, o intuiție mereu acompaniată de gândire. Ce înseamnă „gândirea plastică”? Care este relația dintre această gândire și gândirea filosofică? Cum ajunge arta să gândească vizual originea lucrurilor? 

Acestea sunt întrebările de la care pornim discuția noastră de vineri seară, alături de Cătălin Bălescu, profesor universitar și rector al Universității Naționale de Arte din București și Dragoș Grusea, traducătorul volumului luat ca prilej al acestei ediții a Izvoarelor de filosofie.

Vă așteptăm și pe dvs. să luați parte la această dezbatere incitantă, ca de obicei, vineri, pe data de 9 iunie, începând cu orele 21.10, pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro


Realizator: Cornel-Florin Moraru


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu