Se spune adesea că filosofia se găsește în toate locurile și formele. Există o filosofie a cotidianului, o filosofie a științei, o filosofie a religiei și exemplele pot continua. De multe ori însă, filosofia și-a găsit sălaș în literatură, fie la modul propriu, fie prin exegeză. Acesta este și motivul pentru care dialogurile platonice sunt considerate, în același timp, atât texte filosofice, cât și opere literare. Totodată, acest fapt explică și apetența filosofilor pentru comentariul literar, de la interpretările antice la poemele homerice, până la textele heidegeriene despre poemele lui Hölderlin.
Mai rar însă, se întâmplă ca genuri literare propriu-zise să se formeze în jurul filosofiei și să aibă, în mod explicit, din capul locului, un miez filosofic. Un exemplu de astfel de gen literar sunt „povestirile filosofico-fantastice”, un termen patentat de cunoscutul filosof al culturii și eseist Horia Vicențiu Pătrașcu, care desemnează o categorie de proză scurtă ce își propune să expună narativ nuclee filosofice de idei privitoare la condiția umană și la societatea contemporană în genere.
Pentru ediția din această săptămână, vă propunem o dezbatere despre puterea literaturii de a face filosofia, în același timp, mai accesibilă minții contemporane și mai expresivă. Pretextul acestei discuții este apariția de curând, la nou înființata editură Contmplatio, a volumului „Antiregele și alte povestiri filosofico-fantastice”, semnat de Horia Vicențiu Pătrașcu.
Invitatul nostru de vineri din studioul Radio România Cultural va fi chiar autorul acestui volum, Horia Vicențiu Pătrașcu, doctor în filosofie și cadru didactic al Departamentului de Formare pentru Cariera Didactică și Științe Socio-Umane din cadrul Universității Politehnice din București. Autor de multiple studii filosofice în domeniile filosofiei românești și filosofiei culturii, dar și de cărți de specialitate, precum de volume literare, invitatul nostru este, la ora actuală, unul dintre cei mai importanți filosofi și eseiști din cultura noastră.
Vă invităm să vă alăturați și dvs. acestei dezbateri, ca de obicei, vineri, începând cu orele 21.10 pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro .
Realizator: Cornel-Florin Moraru
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu