joi, 13 ianuarie 2022

Ediția din 14 ianuarie: Arta în era capitalismului. Explorări ale artei contemporane

        În vremurile noastre, mai mult ca oricând, arta pare a se fi transformat într-o industrie. Sume colosale sunt investite zilnic în bugetele filmelor, serialelor și evenimentelor artistice, iar producțiile marilor case de film înregistrează profituri colosale. Asta face ca, de foarte multe ori, valoarea operei de artă să fie dată de cota de piață, iar meritul artistic să fie judecat pe considerente economice și financiare.

Cu toate acestea, dacă privim lucrurile mai atent, arta este mult mai prezentă în viața fiecăruia intre noi decât în orice altă epocă a omenirii. Avem acces la mii de filme și melodii cu un singur click prin intermediul gadget-urilor noastre, putem vedea concertele formațiilor preferate prin intermediul internetului și, în genere, consumăm mai multă artă decât oricând. Tocmai de aceea, merită să reflectăm asupra relației dintre artă și capitalism și să ne întrebăm cum putem gândi  ideea de experiență estetică în zilele noastre? Este arta actuală superficială sau dă dovadă de un alt tip de profunzime față de cea tradițională? Ce loc mai are dimensiunea estetică în viețile noastre?  Mai poate frumusețea să salveze lumea?


            Acestea sunt întrebările de la care vom porni discuția de săptămâna aceasta, alături de Oana Șerban, doctor în filosofie, cadru didactic al Facultății de filosofie din București și cercetător al Centrului de Cercetare a Istoriei Ideilor Filosofice (CCIIF).

            Prilejul acestei dezbateri este apariția recentă, la editura Cartea Românească Educațional, în traducerea invitatei noastre a lucrării Estetizarea lumii. A trăi în timpul capitalismului artistic, semnată de Gilles Lipovetsky și Jean Serroy, o lucrare de referință pentru domeniul esteticii contemporane.

Vă așteptăm și pe dvs. să vă alăturați dezbaterii noastre, ca de obicei, vineri, 14 ianuarie, începând cu ora 21.10, pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro .

 

Realizator: Cornel-Florin Moraru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu