miercuri, 16 ianuarie 2019

[Podcast] Ediția din 18 Ianuarie: Abecedarul gândirii grecești antice. Litera alpha (partea a 2-a)


Pentru ediția din 18 ianuarie a Izvoarelor de filosofie vă propunem să continuăm exercițiul cultural inedit început în luna decembrie a anului trecut, cu cel de-al doilea episod al Abecedarului gândirii grecești, serial radiofonic care-și propune să prezinte principalele concepte ale filosofiei grecești, în ordine alfabetică, de la alpha la omega, cu comentarii specializate și etimologii captivante.
În cele 50 de minute de emisie vom continua să navigăm printre cele mai importante cuvinte care încep cu prima literă a alfabetului grecesc, cuvinte care au marcat întreaga evoluție a culturii occidentale și care supraviețuiesc chiar și acum în vocabularul nostru – fie ca atare, fie prin moștenitorii lor. În acest periplu vom avea ocazia să vizităm ținuturi fascinante ale gândirii filosofice, cum ar fi logica, epistemologia și filosofia creștină. Vom încerca să ne aducem aminte sensurile ascunse pe care ni le șoptește etimologia limbii grecești asupra unor concepte precum cel de adevăr (ἀλήθεια), necesitate (ἀνάγκη), depresie (ἀκηδία), iubire (ἀγάπη) sau revelație (ἀποκάλυψις).
Pentru a ne ghida în aceste ținuturi pline de mister ale limbajului filosofic al Antichității grecești, în studioul Radio România cultural va fi invitat dr. Theodor Georgescu, filolog clasicist, conferențiar al Departamentului de filologie clasică și neogreacă din cadrul Facultății de limbi și literaturi străine a Universității din București și coautor - alături de Simona Georgescu și Constantin Georgescu - al primului dicționar grec-român din cultura noastră, un proiect editorial în curs de publicare ce cuprinde nu mai puțin de 12 volume și 2400 de pagini și din care au apărut deja 4 volume.
Ne auzim, ca de obicei, pe undele Radio România Cultural, vineri, pe data de 18 Ianuarie, începând cu orele 21.10, pentru o incursiune fascinantă în lumea antică ce are rostul de a revela importanța studiului limbilor clasice pentru gândirea contemporană.
Puteți asculta înregistrarea competă a emisiunii, dacă faceți click aici!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu