miercuri, 14 martie 2018

Ediția din 16 martie: cercetări filosofice de avangardă. Impactul etic al tehnologiilor emergente.



Ritmul fără precedent de dezvoltare al tehnologiei din ultimele decenii a adus în viețile noastre o sumedenie de beneficii în ceea ce privește confortul în care trăim, rapiditatea cu care comunicăm și durata medie de viață a unui individ. În același timp însă, acest ritm de dezvoltare ne-a pus și în fața unor probleme etice pentru rezolvarea cărora intuițiile noastre naturale nu mai sunt suficiente.
În viitorul nu foarte îndepărtat vom avea posibilitatea, grație noilor tehnici de editare genetică, să alegem atât caracteristicile fizice (cum ar fi culoarea ochilor, înălțimea sau culoarea pielii), cât și cele intelectuale (cum ar fi coeficientul de inteligență sau creativitatea) ale copiilor noștri. Totodată, algoritmii informatici bazați pe tehnologia „Big Data” ne pot prezice ce decizii ar fi indicat să luăm într-o anumită situație sau chiar să ia decizii pentru noi, în cazul în care nu suntem capabili sau dispuși să o facem. Mai mult decât atât, inteligența artificială ar putea să concureze și chiar să surclaseze inteligența umană, lucru care deja se întâmplă în anumite domenii punctuale.
În aceste condiții, până unde ar putea fi permis să mergem cu îmbunătățirea artificială a propriului organism prin editare genetică? Ce mai rămâne din ideea de responsabilitate morală, atunci când avem algoritmi informatici care iau decizii pentru noi? Există niște limitări etice ale folosirii și dezvoltării inteligenței artificiale?
Pornind de la aceste întrebări vom explora provocările etice ridicate de tehnologiile viitorului alături de lect. univ. dr. Constantin Vică, cadru didactic al Facultății de filosofie din cadrul Universității din București și cercetător al „Centrului de cercetare în etica aplicată” (CCEA).
Vă așteptăm să vă alăturați acestei incursiuni captivante în etica viitorului vineri, 16 martie, începând cu ora 21.10, pe frecvențele Radio România Cultural.

Înregistrarea completă a emisiunii, o puteți asculta dacă faceți click aici.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu