joi, 27 martie 2014

Ediția din 29 martie. Între spiritul enciclopedic și vocația sintezei. Mircea Vulcănescu la 110 de la naștere



Invitat: cercet. șt. dr. Lucian-Ștefan Dumitrescu

Unul dintre cele mai insolite fenomene intelectuale pe care le-a cunoscut cultura reflexivă românească în ultimele două decenii ține de (re)punerea în circulație publică a textelor, multe dintre ele inedite, aflate în arhiva familiei sau în alte arhive, private ori instituționale, aparținând lui Mircea Vulcănescu. Adunate apoi în două volume impresionante de către neobositul cercetător și editor Marin Diaconu, în colecția „Opere fundamentale” inițiată de acad. Eugen Simion, aceste scrieri vulcănesciene au produs, dincolo de un impact cultural memorabil asupra publicului cultivat, și o schimbare semnificativă de percepție exegetică în comunitatea filosofilor și umaniștilor profesionalizați în cercetări asupra culturii reflexive românești. Astfel, profesioniștii acestor domenii au început să promoveze tot mai mult ideea, în răspăr cu o serie de vechi interpretări, că Mircea Vulcănescu ne-a lăsat moștenire o operă unitară de gândire, în ciuda faptului că preocupările sale intelectuale sunt de ordin enciclopedic și acoperă, în egală măsură, mai multe domenii deodată, filozofie, teologie și sociologie, dar și o serie de științe aparținând domeniului „administrației”: drept, economie, politologie.  
Ei bine, această idee a unei opere unitare de gândire ( o unitate de viziune într-o diversitate de preocupări), pe care Vulcănescu a lăsat-o posterității, a primit, de curând, o complexă fundamentare filosofică și științifică în lucrarea, Mircea Vulcănescu, un portret intelectual. Filozofie, sociologie și geopolitică în România interbelică, redactată cu intenții monografice de către d-l Lucian-Ștefan Dumitrescu, invitatul ediției din această săptămână a Izvoarelor de filozofie, un pasionat cercetător care face parte din generația tânără de intelectuali români cu o formație interdisciplinară solidă.
            D-l Lucian-Ștefan Dumitrescu a absolvit, pe rând, două facultăți. Facultatea de drept, domeniu în care domnia sa și-a susținut licența și masteratul, și, în succesiune temporală, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială. În acest ultim domeniu, d-l Lucian-Ștefan Dumitrescu a dobândit un al doilea masterat și, deopotrivă, în 2012, a obținut și titlul de doctor în sociologie cu teza „Mircea Vulcănescu. Sociologia şi geopolitica modernităţii în viziunea unui răsăritean”. În prezent invitatul noastre este înscis la Scoala doctorală aparținând Facultății de filosofie a Universității din București, pentru a  prepara un al doilea doctorat, de această dată în filozofie, cu o teză despre natura muticulturalismului contemporan. În calitate de lector asociat d-l Lucian-Ștefan Dumitrescu predă și cursuri de specialitate la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București.
Domniile multiple de specializare ale invitatului nostru, relații internaționale, științe politice, sociologie rurală, sociologia culturii, sociologie politică sunt fructificate în cadrul „Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale” al Academia Române, în organigrama căruia d-l Lucian-Ștefan Dumitrescu funcționează ca cercetător cu teme proprii de cercetare, dar și în calitate de colaborator în diverse granturi ale comunității epistemice din care domnia sa face parte.
Care sunt argumentele care probează ideea că Mircea Vulcănescu ne-a lăsat moștenire o operă unitară de gândire?
Aceasta este întrebarea la care va răspunde ediția din această săptămână a întâlnirii noastre pe calea undelor.


5 comentarii:

  1. Pe domnul Plesu de ce nu-l invitati niciodata?sau va place sa jucati numai cu banca de rezerve.Este singurul mare filosof roman (pe care nu-l cunosc personal pt o interpretere gresita)care a scris ceva si in acelasi timp cu o dexteritate uimitoare a cuvintelor ,reuseste sa coboare filosofia in Agora.Ne-am cam saturat de interpreti ,comentatori si analisti care ne explica tot timpul ce au scris altii.Ex daca vreau wittgenstein ma duc la Viena nu il astept pe Dl Stefanov sau Flonta sa-mi explice ce au inteles domniile lor.In occident asa se studiaza ,direct de la sursa.Sper ca data viitoare sa nu incercati o emisiune cu Dl Bansoiu.
    anonim,
    toate cele bune

    RăspundețiȘtergere
  2. De acord ca domnul Plesu e filosof si ca e roman. Dar ca e si mare, si ca e unicul mare filosof roman, vadeste cat de personala e ierarhia filosofilor romani pe care o intocmiti dumneavoastra. Dar de acord si cu asta. Nu e limpede insa ,,cine suntem noi'', sastisitii de exegetii filosofiilor altora si cum de v-ati erijat dumneavoastra in purtatorul de cuvant al acestor plictisiti.Ei stiu asta? Sugestia mea e sa nu-l mai implicati pe dl Plesu in comentariile dumneavoastra lipsite de rigurozitate. Prin ricoseu, ii puteti ciobi firma ,,singurului mare filosof roman'', despre a carui filosofare oamenii se pot documenta de la sursa.

    cel putin la fel de anonim,
    cu urari de bine

    RăspundețiȘtergere
  3. Facultatea de Sociologie este fosta Stefan Gheorghiu?In locul acela acum 25 de ani se spunea ca M vulcanescu e cel mai feroce bandit pentru oranduirea socialista.Acum va mandriti cu el..Problema ta tinere ,este ca au ramas aceeasi profesori conducatori de doctorate.Asta e raspunsul la intrebarea ,,cine suntem noi,,...asta sunteti de fapt...Eu raman tot la Plesu

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte bine pentru noi, ca ramai tu acolo.
    Cu Plesu vei putea sa discuti pe indelete despre cum se mananca la Zexe - poate ca daca mergi impreuna cu Dl Plesu acolo, te lipesti si tu de o friptura, sau vreo ciuperca la gratar.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ati uitat de vin.Riesling sau Feteasca regala?Numai ca eu nu-mi permit asa ceva ,pentru ca nu vand in pre ziua examenelor ,,cursuri pe suport electonic,, studentilor ...Autentice desigur.. pe ce loc sunteti in Europa?.Deja la Harvard se vorbeste numai despre voi.

    RăspundețiȘtergere