luni, 1 octombrie 2012

Ediția din 6 oct. Polemici cordiale. Filosofia în spațiul publicisticii românești


Invitat: conf. univ. dr. Adrian Niță 

Vă invit să vorbim în această săptămână despre vocația dialogică a filosofiei, plecând de la recenta lucrare a filosofului Adrian Niță, Polemice, o carte ce readuce în prim plan ideea veche și mereu nouă că dobândirea adevărului este mai degrabă o operă colectivă, dialogică și critică, decât o cercetare strict individuală.  „Dialogul critic are ca scop nu persuasiunea, ci înțelegerea; nu convingerea cu orice preț a preopinentului, ci înaintarea discuției spre apropierea de un adevăr admis la capătul discuției de ambii participanți” ( p.139). 
Într-o lume dominată de politizarea excesivă a tuturor temelor și subiectelor de viață, această lucrare ne reamintește că polemica autentică, producătoare de adevăr, încearcă să răspundă la o întrebare pe cât de elementară pe atât de dificilă: cum poate dobândi gândirea noastră individuală acordul celorlalţi?
Acesta este întrebarea și provocarea la dialog radiofonic pe care v-o lansează ediția din această săptămână a întâlnirii noastre pe cale undelor. Va așteptăm intervențiile telefonice la numerele: 021/311.12.40; 021.319.05.05


4 comentarii:

  1. Aș dori să-l întreb pe dl. Adrian Niță dacă a luat cunoștință de principiile dialogului enunțate de mine pe Forumul Izvoarelor de Filosofie în martie 2011. Dacă nu, atunci îl rog să o facă acum. Sunt curios să îi citesc cartea și să văd ce noutăți principiale aduce.
    Textul meu de pe Forum poate fi găsit și pe Scribd la adresa:

    http://www.scribd.com/doc/50304410/Marcel-Chelba-Principiile-etice-%C5%9Fi-principiile-pragmatice-ale-dialogului-Comentariu-pe-blogul-emisiunii-Izvoare-de-filosofie-la-Radio-Romania-Cul

    Cu stimă,
    Marcel Chelba

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am citit principiile dialogului, enunţate de dl Chelba. Sunt de acord cu ele. Aşa cum am subliniat în emisiune, condiţia morală - dezirabil a fi respectată de ambii parteneri de dialog - este esenţială pentru un dialog.

      În ce priveşte procurarea cărţii Polemice - se poate face de la librăriile electronice, inclusiv de la Eminescu.

      Ștergere
  2. Felicitari pentru Izvoare de Filosofie d-lui Aslam.
    Daca va intereseaza si Faustul lui Nae Ionescu urmariti inregistrarea din28 sept2012 de la Bacau
    http://www.youtube.com/watch?v=we8dUIgk2ck&feature=plcp

    RăspundețiȘtergere